Wednesday, March 4, 2009

... Ahad - 1 Mac (back-dated) lagik..

Ohooo, arini dlm sejarah aku masak kari... Yela, pu dah bper kali dok sebut nak mamam kari ayam... Aku mmg takut nak try masak kari nih... Takut setting larik... Pepun, demi suami tersayang, aku gagahkn diri gak... =)

Lepas call k.yong, kakak aku yg dok kat perak (yg mana kari beliau setaraf kari arwah mak) utk dapatkn resepi, aku & pu pun pi beli bahan2 yg xde kat umah... antaranya santan, bwg kecik (aku slalu gune bwg besar - ez 2 kupas), kerisik...

Ni bahan2 utk kari ayam tu yer....

Ayam ( 1/2 ekor )
Rempah Daging (Aku pkai Babas - 2 paket kecik)
Bunga lawang+Bunga cengkih+kulit kayu manis+buah pelaga
Bawang putih (agak2 10 ulas kot - hiris nipis)
Bawang merah (agak2 10 biji atau lebih - hiris nipis)
Halia (3 inci - hiris nipis)
Daun kari (3 tangkai)
Kerisik (1 sudu besar - utk dapatkan kuah yg pekat)
Santan (Ejas sendiri... Aku nyer dah tlebih lemak)
Ubi kentang (5 biji - belah 4)
Gula & Garam kasar


Cara2nya:

1) Tumis bunga lawang+bunga cengkih+kulit kayu manis+buah pelaga sampai naik bau.
2) Masukkan bawang merah+bawang putih+halia+daun kari sampai garing.
3) Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn air. Tumis lagi.
4) Seterusnya, masukkan ayam tersebut. Tutup periuk tersebut & rebus smpai pecah minyak.
5) Masukkan santan & kerisik.
6) Kacau2 dan pastikan api perlahan.
7) Masukkan ubi kentang.
8) Bila ubi kentang dah empuk & kuah mendidih, leh la angkat & hidangkan.
9) Ohoo, jgn lupa ejas gula & garam yer...




Sambal belacan...

Telur dadar...

Sayur kobis ala kedai mamak =P

Las not lis, kari ayam (x pasti la best ke x...) ... Nih dlm tupperware; nak htr umah ude & mak mertua =)

2 comments:

Famila Akmar Faisal said...

wah lynn...sedap2 nye lynn masak..tp tang cuke tu fila tak leh makan...huhu..tapi yang terliur tengok tu,sayur kubis ngn sambal belacan...(karamel tu pun teringin gak...hehe)

Mama Eqalicha said...

Ala.. klau fila masak, lg kebabommmmmmmmmm...

Lynn main blasah jer....

Mmg xleh mamam cuke mase preggy ek?

:-)