Saje nak wat kenangan kan?
Ok, ni ler gmbo2 lauk yg aku masak ari senin lepas....
Resepi Ikan Tongkol Masak Jeruk @ Cuka
Bahan2:
Ikan Tongkol (goreng garing)
Biji Halba (2 sudu besar)
Biji Sawi (2 sudu besar)
Bawang Kecik (agak2 la.. lagik byk lagi sedap... Hiris nipis2)
Bawang Putih (pun agak2... hiris nipis2)
Bawang Besar (belah 4)
Halia (hiris nipis...)
Beberapa cawan air
Cuka (agak2 la.. lg masam lagik sedap.. aku buh dlm 7-8 sudu besar)
Cili Padi (agak2 10 biji)
Cili Merah (Hiris besar2... )
Sedikit serbuk kunyit
Gula & Garam (Gula mau lebih k! Baru kick)
Cara2:
1) Goreng ikan hingga garing.
2) Tumis biji halba & biji sawi sampai naik bau.. (Guna minyak yg goreng ikan tadi)
3) Masukkan bawang kecik+bawang putih+halia+cili padi. Tumis semahunya...
4) Masukkan air, cuka, gula, garam, bawang besar, cili merah, serbuk kunyit.
5) Masukkan ikan tadi & tunggu sampai masak.. Lalalala...
Siap dah!
No comments:
Post a Comment